Stimuleer de creativiteit bij je kinderen!

Stimuleer de creativiteit bij je kinderen!

 

Heb je ook geen zin om je kostbare energie te gebruiken om je kroost steeds weer van achter dat scherm te plukken en aan te manen om eens iets anders te doen?
Wees ze dan een paar stappen voor en zorg dan voor een creatief gunstig klimaat !
 
Een wat ... en hoe doe je dat?
 
Een omgeving die zin geeft om te creëren, bedoel ik. En dat kan al met en paar kleine ingrepen:
 
1. Breng heel veel kunstmaterialen aan.
 
En nee, geen schrik, ik ga je portemonnee niet aanvallen. Ooit al eens in de Action rondgedwaald? Verf, potloden, stiften, spuitbussen, gekleurd papier, lijm, glitters...
Of maak eens een wandelingetje in het park of in je achtertuin, stenen, takken, een stuk hout....
Doe een rondje kringloop en koop een grote doos kralen voor 50 cent.
Kuis die keukenlade eens uit:  die nog nooit gebruikte knoflookpers, een oude deegrol terwijl je atlijd kant-en klaardeeg koopt, een oude wasknijper, ijsstokjes,  kartonnen bordjes, die fancy pasta die al 2 jaar in je kast staat maar die je nooit kookt....de mogelijkheden zijn eindeloos!
 
Verzamel dat allemaal op één plaats, een kist , een kartonnen doos, en zet deze op een toegankelijke plaats voor je kinderen. WAT? Toch niet in mijn pinterestwaardige living???? Nee, dat hoeft uiteraard niet... maar denk even na, waar staat die tv , waar ligt die Ipad.... juist ja, zeer toegankelijk toch?
 
 
2. Er is geen juist of fout.
 
Haha, nu zijn we er, de pret kan beginnen!  Ja maar maak dat het ook plezant blijft.. Ik weet het , het is soms sterker dan onszelf,maar pas op met goedbedoelde opmerkingen als de olifant is grijs (dixit Luk Devos, ja ik blijf met dat songteksten-ding zitten vandaag). 
 Want zeg eens eerlijk, is het echt zo erg dat hij deze keer oranje is met  gele bollen en roze glitertjes en dat hij 6 poten heeft. Waarom zou alles op de werkelijkheid moeten lijken?.
Creatief bezig zijn, geeft je juist de mogelijkheid volop te experimenteren. En is het niet heerlijk dat kunst je op die manier een inkijkje geeft in je kind's hoofd ?
 
 
3. Geen grenzen, geen opdrachten, gewoon vrij laten?
 
Dat kan maar het is niet altijd een optie. Ook ik ben bekend met het feit dat creativiteit vaak baat heeft bij begrenzing. En ook ik hoorde al eens de zin : Maar ik weeeet niet wat ik moet tekenen !!
Opdrachten geven mag dus best maar wees een beetje origineel.
Niet teken een boom of een huis,
Maar meer stel dat er insecten ontdekt zijn op de planeet Mars, hoe zouden die er dan uit zien.
Teken eens een aantal touwen om zware en lichte dingen aan op te hangen, of ontwerp eens een aantal lampen voor in ons nieuwe huis.
 
Als de kinderen vragen om iets voor te tonen, toon dan liefst  geen voorbeeld van op de computer of pinterest. Dat geeft hen het idee dat DIT het antwoord is!.
Beschrijf eerder, of als ze blijven aandringen, teken dan zelf iets uit de losse hand maar geef dan altijd meerdere voorbeelden, zodat je hen leert denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. 
 
 
4. Maak je niet druk om de rommel
 
Als je je helemaal laat gaan in je creativiteit, dan is er rommel. Ja, verf en lijm, en klei. Ja, er is vuile kledij en er is een plakkerige tafel en waarschijnlijk ook een vuile vloer. Probeer daar tijdens het maken en creëren niet over te zeuren want dat is nefast voor de creatieve flow.
 
Maak duidelijke afspraken over het samen opruimen achteraf en koop je zo'n geruit bomma-tafelzeil op de markt!
 
 
 
5.Wees niet bang dat je van je kind "een artiest" gaat maken!
Stel je toch eens  voor dat  zij of hij haar brood niet zou verdienen 
Nee, ik ben er van overtuigd dat creatief bezig zijn in het algemeen een positieve invloed heeft., Het geeft je zelfvertrouwen, het leert je problemen op een creatieve manier te benaderen, het  zorgt voor blijdschap en positieve energie,en het gaat over het ontwikkelen van je eigen stem.
 
 Kortom, het stimuleert het vermogen om creatief te denken en te leven en dat is volgens mij één van de mooiste dingen die we een kind kunnen meegeven.
Terug naar blog