Over rolmodellen en levenslessen!

Over rolmodellen en levenslessen!

 
Je zult misschien raar opkijken als ik je vertel dat Alice in Wonderland één van mijn rolmodellen is!  Beetje vreemd, ik weet het, ik heb ook een zwak voor Wendy uit Peter Pan. Maar geen zorgen, daarnaast heb ik grote bewondering voor echte (meestal dode) mensen zoals Frida Kahlo, Annie MG Schmidt, Salvator Dahli en James Ensor.
 
Maar Alice dus, Ik hou van haar ambivalentie, beleefd maar toch direct, terughoudend maar toch nieuwsgierig, verstandig maar toch impulsief. Ik bewonder haar moed, haar humor, haar speelsheid en haar verwondering.  De film/ het boek zelf lijkt op het eerste zicht gewoon een fantastische kinderfilm/boek met pratende dieren en bitsige bloemen waardoor je verbeelding enigszins op hol slaat. Maar als je verder kijkt, zie je de wijze lessen die schuil gaan achter de schijnbaar bizarre quotes. Lessen die je ook op je creatief leven kunt toepassen.. Ik koos er 6 uit:
 
I can't go back to yesterday because I was a different person than.
 
Ik kan niet terug naar gisteren, want gisteren was ik iemand anders! Dat zegt Alice en gelijk heeft ze. 
Natuurlijk ben je niet meer dezelfde als gisteren, als een maand of een aantal jaren geleden. Mensen veranderen, leren bij, reflecteren en groeien!
Maar eerlijk? Hoe vaak laten we de fouten, de teleurstellingen uit het verleden niet meespelen in onze beslissingen over de toekomst. 
Misschien was je waarnemingstekening van die appel in het eerste middelbaar maar een 2 op 10 waard, Maar echt, moet je daaruit besluiten dat je niet creatief bent? 
Misschien had je leerkracht P.O een slechte dag, misschien had jij een slechte dag, misschien lag de opdracht je niet, misschien lagen je interesses toen elders...
Laat je niet leiden door verkeerd getrokken conclusies uit je verleden!  Omarm de persoon die je nu bent, en ga verder vanaf hier. Heb je zin om creatief bezig te zijn? Go for it!
 
 
Follow the white rabbit!
 
Als Alice niet achter het witte konijn in het konijnenhol was gesprongen, dan had ze die hele wonderlijke wereld vol avonturen, die nieuwe vrienden niet ontdekt, die wijze lessen niet geleerd.
Dus blijf niet in de zetel zitten met je telefoon in de hand scrollend door PInterest en Instagram op zoek naar dingen die je ooit nog gaat maken. Dat is wat ze noemen jouw creatieve comfortzone. Veilig, leuk en er gebeurt niets!
Nee, ga de creativiteit echt ontdekken , begin, ga los, teken, schilder, boetseer!  Alice bleef ook niet op het grasveld staan, denkend dat het niets voor haar was.
En, so what, misschien is het niet je ding, maar dan heb je het tenminste geprobeerd. Je hebt altijd meer spijt van de dingen die je nooit hebt gedaan , dan van de dingen die je wel hebt gedaan.   
 
 
Impassable not impossible
 
Door to Alice, "Why, it's simply impassible." Alice to the Door, "Don't you mean impossible?" Door responds, "No, I do mean impassable, nothing is impossible."  
De deur zegt tegen Alice dat iets ontoegankelijk kan zijn, maar dat niets onmogelijk is.
 
Iets kan onbereikbaar lijken voor jou, maar vraag je af of het echt onmogelijk is?  Misschien lijkt het wel een onoverkomelijke hindernis om wat creatieve tijd te nemen voor jezelf met die fulltime job, de kinderen en al die andere  sociale verplichtingen. Maar denk hier eens aan: wat moest Alice allemaal doen om door de deur te geraken?  Ze at een koekje om groot te worden ze dronk een drankje om klein te worden, ze rookte met de rups, ze viel in een gat. Dus waar een wil is, is een weg. Ga op zoek naar die weg. Al ben je elke dag 10 minuutjes creatief bezig tijdens je lunchpauze. Dan kom je nog op meer dan 60 uur op een jaar.
 
I don t think.... , then you shouldnt talk 
 
Alice begint aarzelend haar zinnetje met ik denk niet... en zonder haar te laten uitspreken, repliceert de haas hierop met: als je niet denkt, dan moet je niets zeggen!
Een beetje absurde opmerking in de film maar toch vind ik het een zalige ! Geef toe, mensen geven veel te vaak hun ongevraagde en ongefundeerde mening over iets.
En je kent ze vast wel, die zinnetjes die met « de beste bedoelingen « uit gesproken worden, en heel vaak door mensen die « het beste « met je voorhebben. En wees maar zeker, van zodra je je creatieve voornemens  hebt geuit, word je erdoor overspoeld.
 
Ik denk niet dat schilderen iets voor jou is. 
Ik denk niet dat je daar nog tijd voor hebt.
Ik denk niet dat het een goed idee is om naar de academie te gaan
Ik denk niet dat het mooi zal uitkomen met die gele tint die je daar kiest.
 
Hoe leuk zou het niet zijn, om telkens iemand zegt : ik denk niet... die persoon de mond te snoeren  met het zinnetje: als je niet denkt dan moet je niets zeggen!
Natuurlijk kan dat niet altrijd in het echte leven, het zou wel heel onbeleefd overkomen, maar hey, je kunt het stilletjes in je hoofd wel denken, en die vaak misplaatste, overbezorgde, misschien een tikkeltje afgunstige kritiek naast je neerleggen. Woorden kunnen een heel krachtig wapen zijn, maar dit kan een manier zijn om ze niet zo hard te laten binnenkomen.
 
If you don t know where you going to , it doesn t matter wich road you take.
 
Alice vraagt aan de Cheshire Cat welke weg ze moet nemen. Daarop antwoordt de kat dat het geen belang heeft welke weg ze neemt, als ze niet weet waar ze naartoe wil.
Creatief bezig zijn is een ruim, onbegrensbaar begrip.
Velen van ons hebben vaak een vaag idee over wat we willen ontdekken.
Maar het is goed om concreet uit te denken waar je naar toe wil en dat te koppelen aan een actieplan. Vraag jezelf af welke stappen je moet nemen, wat je nodig hebt om daar te geraken, verdeel je grote doel in een aantal kleinere. Wil je kunnen schilderen. Ga op zoek naar inspiratie, boek een workshop, schrijf je in in de kunstacademie, ontleen boeken in de bib, spreek af met andere creatievelingen, trek foto’s van inspirerende voorbeelden...
Giet dat allemaal in een concreet maar haalbaar plan, gekoppeld aan een tijdschema.  Dan nog zit het pad vol verrassingen en kun je wel eens op een creatieve zijwegel verdwalen maar toch heb je een houvast. Dat gaat je meestal verder brengen dan zomaar in het wilde weg wat uit te proberen.
 
I give myself very good advice but I seldom follow it 
 
Op een gegeven moment zegt Alice: Ik geef mezelf goed advies maar ik volg het lang niet altijd!
Herkenbaar in veel situaties maar zeker als je je eerste onzekere creatieve stappen zet. Volg je innerlijk kompas! Maak wat jij mooi vindt, waar jouw hart naar uit gaat. Laat je niet leiden door de vele meningen van anderen, door wat « in » is , door de prachtige werken op instagram. 
Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. Er zijn zoveel dingen te zien, te maken, er zijn zoveel meningen over kunst en wat mooi is. Maar blijf trouw aan jezelf, ga op zoek naar je eigen creatieve stem, volg je intuitie.
 
En heb jij ook (fictieve) rolmodellen? Wie zijn ze, wat doen ze en waarom koos je ze? Deel het in de comments!
Terug naar blog