Op keramiek- en city-trip in Kortrijk.

Op keramiek- en city-trip in Kortrijk.

 

Een keramiekworkshop volgen en tegelijkertijd een beetje genieten van dat heerlijke stadsgevoel.

The best of both world noemen ze dat! En een heel aantal workshoppers kunnen alvast beamen dat Kortrijk een citytripje waard is. Niet te groot, leuke winkeltjes, lekker eten en wel één en ander te bezichtigen. 

 

Om jullie op weg te helpen, maakte ik alvast een lijstje met mijn favoriete adresjes

 

 

Logeren

In een echt B&B concept
Germana Tack
Deze B&B bevindt zich in dezelfde straat van het atelier en op een boogscheut van de Leie en het stadscentrum.
Achter de geklasseerde gevel vind je een eigentijds gerenoveerde woning, kunstzinnig en artistiek. De kamers zijn er ruim, comfortabel en gezellig ingericht. Het ontbijt is er lekker; gezond en gevarieerd en Germana zorgt voor een warm welkom.
 
In een vakantiestudio
Homey
Leuk voor als je met wat meer bent of gesteld bent op je privacy
Homey biedt ruime gastenstudio's met het comfort van een vakantiewoning, de services van een hotel en de gezelligheid & huiselijkheid van een authentieke B&B. Homey Kortrijk bevindt zich in een authentiek herenhuis (daterend van voor 1850) in het hartje van de centrumstad. Het ligt op wandelafstand van de vernieuwde en verlaagde Leieboorden, de Broeltorens, het historische centrum, het treinstation, het winkelwandelgebied,  Op zo'n 800 meter van het atelier.
 
Hotel Damier
Verkies je een hotel, dan kun je zeker in Hotel Damier , gelegen op de grote markt terecht.  In dit stijlvolle charmante hotel met zijn prachtige gevel  heeft de tijd een beetje stil gestaan maar op een goede manier. De service is er impeccable en je  voelt je er heel erg welkom. Volgens mijn workshoppers heeft het een beetje een Britse vibe.
Het hotel ligt zo'n 700 m van het atelier
 
Camper
Kom je met de camper, dan vind je ook een kampeerplaats dicht bij. Op de kampeerparking Broeltorens, op het Buda-eiland aan de Leie, op amper een halve kilometer van het atelier
 

Eten en drinken.

Ik zou hier zowaar een culinaire gids kunnen maken. Er zijn zoveel lekkere eetadresjes in Kortrijk maar ik ga me toch een beetje moeten beperken. 
 
Lily's noodle House
Gezellig restaurant gelegen aan de Leieboorden
Heel lekker Aziatische keuken. Tip: ga zeker voor de Edamane Boontjes en  little KFC
 
Spicy Lemon
Iraanse en Perzische klassiekers met een pittige, eigentijdse toets: Denk aan sappig vlees en vergeten groenten. Waar Spicy Lemon nog voor staat: een fenomenaal pand, een sprankelend interieur en een dolenthousiaste ploeg met een ecologische mindset. En schone keramiek. Aanrader dus!
 
De Garage
Eenvoud met een ziel in een zalig decor. Vaste classics en begeerlijke suggesties au goût du jour. Simpel maar subliem vlees, de verste vis, pasta alla mamma. Groenten van eigen bodem. Elk gerecht en elke drank die ze serveren, kiezen ze lokaal of hier niet ver vandaan, machtige kwaliteit, doortrokken van smaak, eerlijke kost die heerlijk binnenkomt
 
Vesper

Vesper is een gezellige eetkroeg in het centrum van Kortrijk waar je lekker kan lunchen of dineren. Gezellig interieur en een gemoedelijke sfeer. Heerlijke Salades en classics met een leuke twist. Shrimply The Best, Popped Salmon, Oh My Goat!, Geronimo, Big Peppa en Mr. Beef zijn een greep hun originele gerechten.

 
Parazaar 
Restaurant met heerlijke gerechten met dagverse producten. Wereldkeuken. Heel vriendelijke mensen en tof interieur.
 
Maddox
Gelegen op de markt, gezellige brasserie-restaurant met uitgebreide maar dagverse kaart. Lekkere tapas!
 
Manuel Kartel
Taco's, Buritto's, Empanadas en Nachos. Altijd vers en lekker! Ook ideaal om mee te nemen.
 
De Kleinkeuken
Heerlijke veganistische keuken, lekkere gerechtjes geserveerd, leuk interieur. 
 
Kaffee Damast

Gezellige en trendy jazzy museumbistro. Je kan er terecht voor een aperitief met tapas, een lekkere dagschotel maar evengoed voor een ijsje, snack of pannenkoek en heerlijke Kortrijkse streekproducten zoals de Kalletaart.

Café Rouge

In de schaduw van de Sint-Maartenskerk, op een boogscheut van het drukke winkelcentrum van Kortrijk, bevindt zich Café Rouge. Het eigentijdse interieur is voornamelijk rood en straalt gezelligheid en stijl uit. Lekkere Bistrokeuken maar ook voor een drankje of hapje kan je er terecht.

Balthazar                                                                                                                Balthazar is een gezellig volkscafé met een Parijs-Brussels getint decor en een alledaagse bistrokeuken. Je vertoeft er aan de voet van de imposante Noordbrug met zicht op de vernieuwde Leieboorden. Wie honger heeft, kan een beroep doen op de kookkunsten van de chef de cuisine die er rasechte bistrogerechten serveert.  Bij mooi weer geniet je tot ‘s avonds laat van een drankje op het verwarmde terras aan de oever van de Leie.

De Dingen
Een gezellige kroeg op het Buda-eiland. Overdag serveert het koffiehuis zelf gebrande koffie, homemade taart en lekkers van de plaatselijke hoeve. ‘s Avonds transformeert deDingen in een kroegje met zelf gebrouwen bier en comedy-voorstellingen.
 
Sprezza
Cocktailbar met een eclectisch interieur. Je vindt er een grote variëteit aan special home made cocktails, low alcohol cocktails & mocktails en een uitgelezen collectie whisky's, unieke rums en tequila's.
 

Shoppen

Byttebier la cantine
Conceptstore met leuke collectie en je kunt er ook heerlijk lunchen.
 
Malmo concept store 
Ook Malmo heeft naast het terras en lunchcafé een winkel met leuke vooral Scandinavisch getinte geschenken.
 
De inkijk 
Toffe collectie allemaal met het label duurzaam, lokaal en ecologisch.
 
Boekenhuis Theoria
De leukste boekenwinkel van het land bevindt zich dan in een prachtig pand met verschillende kamers, je kunt er genieten van koffie of thee en ondertussen in de boeken snuisteren in één van de mooie zeteltjes.
 
Perles et Confiture
Een must see voor de keramisten: unieke collectie keramiek ontworpen en gemaakt door Anne Maes.In haar stijlvolle café ernaast kun je koffie drinken uit deze kopjes.
 
Madame Cezanne
Leuke wisselende modecollectie. Betaalbaar, trendy en uniek
 
De Beste Kamer
Mooi aanbod van Scandinavisch interieurspullen en meubels.
 
Momokids
Zorgvuldig samengestelde collectie van meubeltjes en speelgoed voor de kleinsten.
 
Zimba
Toffe collectie kledij, sneakers, juwelen voor zowel. mannen, vrouwen en jongeren
Schoenen Verduyn
Schoenenparadijs in de winkelstraat
 
Twee
leuke collectiie vrouwenkledij, mooi interieur.
 
Miamor
Toffe mode! Betaalbaar, hip, kleurrijk en zeker niet saai!
 
Tangram
Zalige cadeautjeswinkel, mooie juwelencollectie
 
The Golden House
Verborgen modepareltje in Kortrijk
Mode en Mode-accessoires met liefde uitgezocht

Doen

Als je een workshop volgt , is er misschien niet veel tijd om nog van alles te ondernemen in en rond de stad, maar als je een dagje aan je verblijf vastplakt, valt er nog heel wat te ontdekken in Kortrijk.
 
Texturemuseum
Museum in Kortrijk over de geschiedenis van de linnen- en vlasnijverheid in de de Leiestreek. Mooi overzicht, verdeeld over 3 verdiepingen, van de oude en nieuwe technieken en toepassingen in deze sector. Een geschiedenis van vallen, opstaan, durven en weer doorgaan. Interactief en met veel beeldmateriaal. Wel interessant voor mensen die van ambacht houden.
 
Wandelen of fietsen langs de Leie
Langs de Diksmuidekaai fiets of wandel je in een mum van tijd de stad uit en de natuur in. Prachtig wandelen langs het jaagpad.
 
Sint Maartenstoren

De Sint-Maartenstoren is een imposant stukje bouwkunst, waarvan niet alleen de hoogte doet duizelen. Ook enkele opvallende weetjes spreken tot de verbeelding. In de westertoren bevinden zich 49 kerkklokken, die als beiaard kunnen bespeeld worden. Samen wegen ze maar liefst 18 700 kg. Je kunt de toren beklimmen.

 

Broeltorens
De Broeltorens bevinden zich langs de Broelskaai en de VerzetskaaiDe beide torens met een brug over de rivier  en dateren uit de  middelieeuwen en zijn een beschermd monument. De torens vormen een van de belangrijkste bezienswaardigheden en iconen van de stad en zijn samen met de Artillerietoren de enige overblijfselen van de stadswallen omheen de oude stad.
 
Begijnhof
Sinds 1998 behoort het Begijnhof tot het UNESCO werelderfgoed. Het Begijnhof dateert al van de 13de eeuw. Je kan er flaneren langs de kleine huisjes en het binnenplein of de Mattheuskapel bezoeken. 
 
 
Bootje varen op de Leie

Ontdek Kortrijk vanuit een ander perspectief. Op het water zie je de stad in een ander daglicht. Met de bootjes van  De Keper vaar je doorheen de Leiestreek. Vooraf te reserveren.

Dat is al een beetje Kortrijk in een notendop, maar er is nog heel wat meer te beleven en te zien.  En natuurlijk ben je altijd welkom in ons Keramiekatelier- en shop voor een workshop of een bezoekje.
Check hier ons programma: https://ceramicstories.be/
Allemaal extra troeven om je workshop te boeken in ons atelier
Terug naar blog