Een goeie mise-en-place is het halve werk!

Een goeie mise-en-place is het halve werk!

Eerlijk, van nature heb ik de focus van een goudvis (9 sec.). In de lagere school was ik het kind die hele flarden dictee miste omdat er een roodborstje op de vensterbank neerstreek... 
En toch hoor ik heel vaak van mensen: maar hoe kan jij zoveel doen op een dag?
Mijn redding: mijn middelbare schoolcarriere speelde zich af in hotelschool Spermalie!
Een goede mise-en-place is de helft van het werk. Het werd er daar letterlijk in gestampt! Als een mantra werd het echt elke dag tot vervelens toe herhaald. 
Wij als zestienjarige pubers draaiden zo hard met onze ogen bij dat stomme zinnetje, dat het een wonder bleek dat ze niet in de pasgetrokken fond rolden waar we in roerden! 
Maar toch, hoe waardevol en toepasbaar bleek dat mantra te zijn op de echte werkvloer, ook op de pottenbakkerswerkvloer!
En hoe doe je dat nu, zorgen voor een goede mise-en-place?
Weet wat er op het menu staat! 
Besluitloosheid en we zullen wel zien waar ik morgen zin in heb en wat, hoeveel of in welke klei ik ga draaien, leiden tot niets. Be a man or a woman with a plan! Weet wat je wil maken en maak dat dan ook! En steek niet in je kop dat dat dan niet creatief, go with the flow of yoga for the mind is. Een plan bedenken en dat ook uitvoeren is best wel cool!
Calculeer in waar het mis kan gaan! 
Wil je 50 koffietassen draaien en weet je van jezelf dat je af en toe de mist in gaat, kneed dan geen 50 maar  55 kleiballen de dag er voor en steek die in een emmer met deksel.
Zorg voor een werkplaats waar je zo productief en comfortabel mogelijk kan werken. 
Leg je bats klaar bij je schijf, voorzie alles wat je nodig hebt, maak het je gemakkelijk om te meten, zorg voor een lege tafel of rek waar je je gedraaide potten op kan plaatsen. 
Zorg voor een kruk of stoel die goed zit, zodat je na 20 potten niet vergaat van de rugpijn.
Denk ook eens na over de vaste plaats waar je telkens je snijdraad legt, je naald, je spons, zodat je niet de hele tijd tegenhands moet werken of op zoek moet gaan naar die spons.. Zoek naar een routine waardoor je zo moeiteloos mogelijk kan werken en denk na over manieren om je processen te verbeteren (ja, ook dat is creativiteit!). Kleine veranderingen in je werkplaats kunnen je productiviteit soms in hoge mate verbeteren.
Ken je limieten 
Weet jij dat het voor jou op is na het draaien van 40 potten, zet dan niet op je planning dat je 80 potten moet draaien. Het is niet de bedoeling dat je al puffend en zwetend je doel moet halen. Maak het jezelf makkelijker niet moeilijker!
Sommige mensen zweren bij het batchen van taken, voor anderen is afwisseling key! Sommigen zijn echte ochtendmensen, anderen zijn eerder diesels. 
Ken jezelf, weet wat jij nodig hebt en pas je planning daar aan aan. Dat zorgt voor duidelijkheid en rust in het koppeke! 
Nog tips?
Deel gerust! Er is altijd ruimte voor verbetering!  Ook een hotelschoolzinnetje, dat laatste. Je kon nooit geen 10 halen ook al was het een topgerechtje! 
Terug naar blog