De 7 "kinderziektes" bij het pottendraaien

De 7 "kinderziektes" bij het pottendraaien

Leren draaien gaat met vallen en opstaan. En er is inderdaad een overload aan informatie. Je kunt onmogelijk op alles tegelijk letten in het begin. Maar leren zien waar het misging is een heel belangrijke. Vraag feedback aan je lesgever! Na al die jaren ervaring kan ik meestal wel een diagnose stellen. En dit  zijn de 7 meest voorkomende fouten bij beginners.

Probleem 1

De klei wiebelt al van bij het begin enorm. Je moet starten met een krachttoer om de klei op zijn plaats te krijgen. Grote kans dat: jij de klei lukraak op de schijf gooit, zo van dat is wel min of meer het midden.

Oplossing: leg de klei goed vast en echt in het midden. Draai je op de schijf dan zie je de cirkeltjes. Draai je op een bat, dan teken je even een cirkeltje met een natte vinger terwijl de schijf zachtjes draait , zo heb je een oriëntatiepunt.

 

Probleem 2

Bij het conen ( de klei kegelvormig naar boven duwen) breekt er telkens een stuk af. Grote kans dat jij bij het duwen je handen niet mee laat gaan naar boven.

Oplossing: leg je handen over elkaar ( NIET in elkaar gehaakt )op 1 u rond de klei, til de klei voorzichtig een beetje op en duw dan met je handpalmen de klei van je weg naar boven. Laat je handpalmen meegaan met de klei naar boven en je duimen moeten wijzen naar het plafond. Als het goed is kom je een toren uit met een punt (geen berg , wijd onderaan)

Probleem 3

Je krijgt de klei maar niet gecentreerd. Grote kans dat jij geen steunpunt gebruikt op je lichaam.

Oplossing : PLANT je linkerelleboog vast boven je heup, leg je linkerhand rond de klei en duw de klei van 6 naar 12 u, geef dan met je rechterhand druk naar beneden.

 

Probleem 4

Hoe je ook duwt, je krijgt je klei niet goed opgetrokken, bovenaan heb je wel hele dunne wanden. Grote kans dat jij je bodem niet goed opengetrokken hebt, misschien niet wijd genoeg waardoor er nog 2 cm wand is? Of misschien niet plat genoeg omdat je bij het opentrekken van de bodem met je vingers al naar boven ging?

Oplossing: maak dat je echt een mooie platte bodem hebt en mooie rechte wanden van een goeie cm ( bij 500 gr). Je zal veel meer klei van beneden naar boven meenemen als er daar geen dikke massa meer zit aan de wanden.

 

Probleem 5

e krijgt de klei goed opgetrokken maar halverwege de pot sta je telkens met het bovenste stuk pot in je hand. Grote kans dat je hand aan de binnenkant van de pot na je hand aan de buitenkant naar bovengaat.

Oplossing : bij het optrekken MOET de binnenhand net BOVEN de buitenhand zitten, dus meebewegen met die binnenhand naar boven. Ik merk zo vaak dat die binnenhand niet beweegt, zoek contact tussen beide handen zodat ze samen opstijgen.

 

Probleem 6

Je krijgt de klei goed opgetrokken, alleen blijven die bovenste 2 cm zo dik. Grote kans dat jij bang bent om uit de pot te gaan. Je trekt goed op maar op het einde aarzel je om uit die pot te gaan, je stopt eventjes voor het einde van die pot met optrekken en je gaat er zo uit.

Oplossing: trek op tot voorbij het einde van de pot , hou gewoon de beweging van optrekken vol tot 1 cm boven de pot en trek zogezegde fictieve klei op, ideaal om te leren uit die pot te komen.

 

Probleen 7

Je hebt het optrekken wel onder de knie maar er gebeurt wel weinig , je moet wel 10 x optrekken om tot een deftig resultaat te komen. Grote kans dat jij a) traag draait met je voet en vlug naar boven gaat met je handen b) dat jij niet genoeg duwt met je sponsje aan de buitenkant onderaan waardoor je geen klei meeneemt.

Oplossing:  a) je handen gaan traag naar boven van one Mississippi two Missisippi.. je schijf draait medium snel. B) Blijf 2 seconden beneden aan die pot en duw goed met je sponsje aan de buitenkant, begin dan pas met optrekken.

 

Ik zeg telkens Grote kans .. dus ja, het kan ook iets anders zijn maar de ervaring leerde me dat het in veel gevallen aan deze foutjes ligt. ..

 

Pottendraaien is “veel” in het begin, je moet aan allerlei dingen denken er is ook coördinatie tussen je handen, je voet en je ogen nodig. Maar geef jezelf tijd ,blijven proberen en niet opgeven is de boodschap en dan komt alles goed. Oefen ook altijd op 1 item als in "vandaag ga ik cilinders draaien van 500 gram, niet van ik draai en ik zie wel wat er uit mijn handen komt! Dat is funest voor de leercurve.

Terug naar blog