Beatrice Wood of mijn if she can do it, I can do it!

Beatrice Wood of mijn if she can do it, I can do it!

In ons nieuwe stuk atelier staat een schouw met kachel (yep, dat wordt zalig in de winter). En nu vond ik dat er op die schouw wel een mooi portret mocht hangen, een soort eerbetoon aan of zo..!
Daar hangt nu dus een oude mevrouw. Soms vragen mensen me wel eens of het mijn oma is die daar hangt. Nee, eerder mijn inspirerende voorbeeld, of mijn “if she can do it, I can do it”! 
WIe is het dan?
Wel, niemand minder dan Beatrice Wood, 105 jaar oud, en de echte historische inspiratie voor het personnage Rose uit de TItanic.
Ik las net nog haar biografie “I shock myself” Career woman of art. Ze schreef die zelf in 1985.
Die ondertitel alleen al trok mijn aandacht : CAREER woman of art. Niet vrouwtje die wat met keramiek bezig is of zo he ;)
Beetje achtergrondinformatie:
Beatrice werd geboren in 1893 in San Francisco, groeide op in Parijs, maar verhuisde later naar Montreal, New York,  Los Angeles en Ojaj. Ze werd maar liefst  105 jaar oud.
Ze was actrice, kunstschilder en keramist, en vooral een powervrouw die megasterk in haar schoenen stond in een tijd waarin “Sois belle et tais toi” de gangbare norm voor vrouwen was. Het boek toont wat een rijkgevuld leven die vrouw had en hoe ze er op stond om op haar eigen benen te staan, en ook dat het nooit te laat is om je koers te wijzigen. 
Ik haal even enkele van haar quotes aan die me bijblijven door hun herkenbaarheid.

My life is full of mistakes. They are like pebbles that makes a good road.

Hoe herkenbaar is dit niet? Zeker in de keramiekwereld waar je heel veel proefondervindelijk moet uitvogelen en waar het in iedere fase wel kan misgaan. De cirkel van proberen, testen, mislukken, opnieuw beginnen van scratch, goed opletten en het dan in een andere fase van het proces volledige verbrodden. Welke keramist kent die niet? Oh, zeg me niet dat dat alleen hier is he?
Maar uit je fouten leer je uiteraard het meest! Omdat je onthoudt wat je zeker niet nog eens wil meemaken, en zo leer je bij!
Dus ik kan me wel vinden in deze quote.

The fact that I am not naturally a craftsman, has made me work very hard.

Dat komt in het boek ook wel een aantal keer naar voor: I would not say I had great gifts as a potter, but I organised myself to become one. I was obsessed with learning.
Terug heel erg herkenbaar hier.  Want nee, ik voel mij ook niet bijzonder getalenteerd als keramist, Ik wou het gewoon heel erg graag, en dus heb ik er hard voor gewerkt.  Het heeft wel een tijd geduurd voor ik met dat pottendraaien weg was.
En nu zie ik dat als een meerwaarde: ik snap daardoor zo goed de struggles van mijn cursisten en kan ze zo beter op weg helpen en motiveren.
En talent vind ik zo overrated trouwens, volharding, passie, goesting, doorzettingsvermogen zijn veel belangrijker als je iets wil.
De laatste dan: 
Over de Happy Valley School waar Beatrice les gaf, zei ze volgende woorden; 

We liepen voor op onze tijd. Er waren geen diploma’s of graden, we wilden absoluut geen competitieve sfeer. Maar co-educatie met als doel het ontwikkelen van evenwichtige en creatieve personen. 

Hoe schoon is dat niet gezegd?
En ik denk eerlijk dat dat de drijfveer is van al die keramiekateliers die als paddenstoelen uit de grond komen.
Wij willen mensen terug de vreugde geven van in een creatieproces te stappen, hen doen ervaren hoe deugdoend het is om met hun handen te werken, om gepassioneerd bezig te zijn met de materie, om hun hoofd te breken over een glazuur, om ‘s nachts wakker te schieten, niet van een hoop zorgen, maar van een ideetje voor een nieuw ontwerp...Dat is toch bij ons het doel, de missie, of hoe zeg je dat?
Maar dus Beatrice hangt in mijn atelier en volgt me met haar ogen!
En ja, het gebeurt al eens dat ze eens naar mij knipoogt als ik een demo aan het geven ben.
En als ik een mindere glazuurtest uit de oven haal, dan fluistert ze soms: courage, volgende keer beter.
Wat? Je gelooft mij niet?
Maar je bent altjd welkom om zelf eens te komen luisteren hoor.
Kom eens een workshop volgen, dan kun je het zelf horen :  https://ceramicstories.be/collections/workshops
Terug naar blog