5 valkuilen waar beginnende pottenbakkers al eens in tuimelen

5 valkuilen waar beginnende pottenbakkers al eens in tuimelen

 

Intensieve draaiweken geven is het leukste wat er is!   Meestal ben je omringd door  zalige mensen. Daar had ik ook nooit geen schrik voor. Mensen die er voor kiezen om zich een hele week in een creatief klebad onder te dompelen, zijn per definitie leuk toch?

Er zijn zo van die dingetjes die ik steeds zie terugkomen bij beginnende pottenbakkers!

Enthousiasme als die eerste echte pot uit hun handen komt bijvoorbeeld!

En ook opluchting als ze zien hoeveel je je potten nog kan bijwerken bij het afdraaien.

En verbazing als ze zien hoe dat hele pottenbakproces in elkaar zit en wat er allemaal bij komt kijken

 

En de hobbels of de putten die ze tegen komen onderweg, ja, die zijn ook vaak hetzelfde.

Daarom, ik zette er eventjes een paar op een rijtje,

Valkuil 1: Je ogen zijn groter dan je buik!

Je hebt het nu wel gehad met die eeuwige cilinders en schaaltjes van 500 gr. Waarom moet je eigenlijk de hele tijd met die 500 gram aan de slag? Een grote schaal, voor spaghetti of een salade of zo, dat is wat je wil.

En trouwens als je die 500 gecentreerd hebt, plakt er bij jou wel al zo’n 200 gr aan je handen. Dus je gaat er voor. Met veel bravoure kneed je die anderhalve kilo... en wat blijkt, je krijgt deze maar niet gecentreerd!

Tip

Die 500 gr, dat is niet voor niets hé, hoe meer klei je wil centreren,hoe moeilijker dat wordt! Wil je groter draaien? Bouw dan eerst rustig op, naar 700 gr bijvoorbeeld. Als je die gemakkelijk kan centrereren, kun je opbouwen naar 1kg.

En als je persé die grote pot wil, maar nog geen grote massa kan centreren, dan kun je ook de truk van de 2 bollen op elkaar te centreren toepassen. Eerst centreer je bol 1, en dan leg je op een afgedroogde bol 1, bol 2, eerst goed naar beneden drukken en dan bol 2 op en neer duwen.

 

Valkuil 2: Een beetje foefelare aan de stilstaande schijf.

Ja, ik weet het, de pot is niet helemaal rond of recht maar ik geef hem wel een mooi duwtje in de goede richting als hij stilstaat,Nog een beetje bijwerken als de pot stilstaat , terug een beetje ronder maken. Oei? Ik maak het precies nog erger. Inderdaad!

Tip

Een gouden regel in het pottendraaien = jouw handen gaan pas rond de klei als de schijf draait, en je haalt je handen weg VOOR de schijf stil staat. Anders haal je simpelweg alle schoonheid en kracht uit je gedraaide pot en je eindigt met die geboetseerde asbak uit de derde kleuterklas.

 

Er zijn zo van die dingetjes die ik steeds zie terugkomen bij beginnende pottenbakkers!

Enthousiasme als die eerste echte pot uit hun handen komt bijvoorbeeld!

En ook opluchting als ze zien hoeveel je je potten nog kan bijwerken bij het afdraaien.

En verbazing als ze zien hoe dat hele pottenbakproces in elkaar zit en wat er allemaal bij komt kijken

Valkuil 3: Waar zijn die handjes?

Je denkt dat je alles onder controle hebt want je houdt de pot stevig vast hoor zo met je beide handen errond, en je duimen allebei aan de binnenkant.Serieus, wat wil je eigenlijk? Je pot in een sneltempo vermoorden? De klei wordt vreselijk mishandeld, en jij kunt niets meer doen met je vingers want ze houden die pot in een wurggreep.

Tip

Nooit geen 2 duimen laten «hangen » aan de binnenkant. Bekijk je schijf als een uurwerk; Eens je basiscilinder er staat, werk je best zoveel mogelijk op 5 uur, dat wil zeggen, dicht bij je , rechts van je, met een hand aan de binnenkant en een hand aan de buitenkant.

 

Valkuil 4: Ik ga wel zien waar ik uitkom.

Deze hoor ik heel vaak. Ik weet niet wat ik maak, ik zal wel zien waar ik uitkom. Een vaasje, een kommetje, een tasje, het is me allemaal gelijk, als ik maar iets heb.Een typische reactie van iemand die al wat draailessen gehad heeft en waarbij het de éne keer beter lukt dan de andere keer.

Je zou denken dat het niet slecht is , de verwachtingen downsizen, noemen ze dat toch? Wel, ik kan je zeggen dat je met deze attitude meestal uitkomt bij de tamelijk modelloze platte schaaltjes voor 3 olijven.

Tip

Stel jezelf een haallbaar doel,, bijvoorbeeld vandaag ga ik allemaal cilinders draaien voor tasjes, of vandaag wil ik hoogte krijgen uit mijn 500 gr. Wil dat zeggen dat je dat doel zeker gaat bereiken? Nee, maar je bent veel bewuster bezig met het leren van een ambacht, en je kunt achteraf tenminste kijken naar je resultaat, evalueren en zien waar er ruimte is voor verbetering.

 

Valkuil 5: Clowns to the left of me, Jokers to the right.

Een pottenbakcursus volgen, hoe leuk is dat niet! In mijn atelier zit je met 11 personen, zij aan zij, elk aan een draaischijf.

Sociale dieren als we zijn, is het normaal dat we al eens een praatje slaan, links en rechts van ons. Begrijp me niet verkeerd! Ik ben daar absoluut voor! Maar voor je het weet, zakt je pot in elkaar tijdens jouw gezellige conversatie.

Tip

Er zijn heel veel dingen die je op automatische piloot kan doen, Pottenbakken is daar niet één van! Focus! Pottendraaien is bij momenten pure vloeibare concentratie, jij en de klei, iets anders bestaat er niet.

Als je een pot draait, is het belangrijk om je te concentreren op de klei, op je handen. Iedere kleine verkeerde beweging kan fataal zijn voor je pot!

En er is ruimte genoeg om te connecteren met de andere creatievelingen bij het kneden, tussen het draaien door, en bij het opkuisen!

Nog tips? Jazeker, oefen, geniet, experimenteer, misluk, herbegin, groei, maak plezier, en vooral, wees blij met je resultaat,focus je op vooruitgang, niet op perfectie!

Terug naar blog