Show me the money

Show me the money

Veel van mijn cursisten zijn ondertussen gestart met een eigen atelier(tje) aan huis en automatisch volgt er na het maken,de bedenking en wat doe ik nu met al die potten? Je kunt niet blijven uitdelen aan familie en vrienden. Bovendien is het geen goedkope hobby, klei en glazuur zijn de grondstoffen die steeds weer moeten aangekocht worden. En als je een keramist los laat in een winkel vol klei, glazuurbenodigdheden, keramiektools ...ik moet er geen tekeningetje bij maken, he?

Dus wat volgt is ; ik zou mijn potten en schalen willen verkopen.

En hoewel mijn cursisten weten dat ik altijd voor ze klaarsta met raad en daad bij vragen over atelieruitrusting, draaitechniek, stookcurves of glazuur! 

Bij de veelgestelde vraag als “Wat vraag ik nu voor die schaal?” of “hoeveel moeten die kommetjes kosten?” moet ik helaas het antwoord schuldig blijven.
Dat is iets wat je helemaal zelf mag/moet bepalen.
Natuurlijk zijn er een paar belangrijke parameters die de prijs kunnen helpen bepalen. De belangrijkste hier even op een rijtje.
1. De kosten 
Dat spreekt voor zich uiteraard. Bij kosten denk je aan de klei, het glazuur , de bakkosten per stuk ... dat zijn de directe kosten. 
Maar vergeet ook niet de indirecte kosten te rekenen. Brandverzekering , slijtage van je ovenspiralen, sociale bijdrage, huur, draaigereedschap dat verslijt, webshopkosten ... de lijst kan een heel stuk langer uitvallen dan je in gedachten had.
2. De tijd 
Hoeveel uren werk jij aan die ene pot? Kneden, draaien, afdraaien, glazuren ... ja, dat klopt maar ook klei halen, klei recupereren, marketing op social media, boekhouding, foto’s trekken, naar de post lopen, ovens vullen, je atelier kuisen ...
Yep, again, de lijst kan een heel stuk langer uitvallen dan je in gedachten hebt.
3. De concullega’s 
Ja maar, ik heb daar gekeken en daar vragen ze zoveel voor een koffiemok , zeggen mijn cursisten dan.
Naar collega-keramisten kijken om je prijs vast te leggen, vind ik het slechtste idee ooit . We varen dan wel allemaal op dezelfde keramiekzee maar al zeker niet in dezelfde keramiekboot. Wat voor jou misschien een leuk bijberoep is waar je je klei- en bakkosten wil uithalen, dat is voor een ander misschien de job die een inkomen moet genereren om 3 kinderen te laten studeren. Misschien werk jij wel heel snel en draai je gemakkelijk 100 potjes op een dag puur voor je plezier, terwijl een ander het na 10 potjes helemaal gehad heeft en naar Netflix verlangt. Misschien draai jij potjes in je garage , en betaalt iemand anders huur voor een winkelpand en 21% btw op de omzet.
Denk dus vooral zelf na over je financiële doelen zonder teveel naar anderen te kijken.
4. Jouw eigen filosofie 
Denk eens na! Waarom ben je beginnen Potten draaien? Waar sta je voor?
Vind je dat handgemaakt ambachtelijk werk moet gewaardeerd worden en dat dat zijn prijs heeft?
Of is het voor jou maar een hobby en maakt het je eigenlijk niet zoveel uit als je maar verkoopt om je kosten te dekken?
Of misschien vind jij juist dat je niet te duur moet werken omdat iedereen zich leuke handgemaakte items moet kunnen veroorloven?
Of vind je je potten eigenlijk nog niet goed genoeg om aan een bepaalde prijs te verkopen en begin je daarom laag ?

Zie je, je kunt het van heel veel kanten bekijken en er is geen juist of fout. Maar het is best wel de moeite om hier eens bij stil te staan. Want ook met je prijs, vertel je iets aan je klanten. 
You do you! En je mag dat in de hele lijn doortrekken, ook in de prijs! 
Terug naar blog