Mijn 5 favoriete keramiekboeken!

Mijn 5 favoriete keramiekboeken!

Als je interesse hebt in keramiek, is het niet moeilijk om informatie te vinden, Het internet staat vol met inspirerende voorbeelden en duidelijke tutorials. Misschien ben je ook bekend met het fenomeen : 'ik kijk eens gauw naar een keramiekfilmpje op you tube en ineens zijn we 3 uur verder..

Al die gratis gedeelde kennis op het web is van onschatbare waarde. Toch kan ik nog altijd ontzettend genieten van het bladeren in een goed keramiekboek. 
In die 22 jaar kleiverslaving heb ik dan ook een uitgebreide keramiekbibliotheek bij elkaar verzameld.
 
Ik moet zeggen dat er geen week voorbij gaat of ik neem wel eens zo'n boek vast om iets op te zoeken. Ik heb zowel boeken die bol staan van de technische kennis als mooie-prentjes-boeken, zowel tijdschriften als lijvige exemplaren en zowel boeken met chemische formuleringen en glazuurrecepten als boeken met kleitutorials voor kinderen. 
 
Momenteel liggen deze vijf op het bovenste schap..
Ja, ik schrijf bewust momenteel want dat varieert nogal naargelang de fase waar ik in vertoef: boetseer- of draaimodus, less is more of hoe zotter hoe beter-mood, technische hoogstandjes of lets keep it simple attidude.....
Je ziet het,  wispelturig is my middle name.
 
Maar goed: de vijf van het moment dus
 
 
1. SImon Leach Pottery handbook. 
 
SImon Leach is voor mij zo een beetje the Godfather van het potten draaien. HIj is al de derde generatie van pottenbakkers in zijn familie na Bernard en David Leach en de man ademt werkelijk klei.
 
Ik ben ook grote fan van zijn you tube filmpjes die al heerlijk rauw en ongefilterd waren nog voor er sprake was van instagram stories.
Het boek is goed opgebouwd. Vooral de uitleg bij het draaien van diverse modellen, waarbij hij met zijn stap-voor-stap approach duidelijk de positie van de vingers uitlegt, is zeer waardevol.
 
 
2.Urban Potters

Echt een pareltje waar je in kunt blijven kijken. Keramisten uit Kopenhagen, Tokyo, Londen, Sao Paulo, New York en Sydney tonen in dit boek hun werk, hun atelier en delen hun visie op keramiek. Het stoffige, oud-bollige imago dat keramiek jarenlang met zich meedroeg, is met dit boek in één klap vervlogen. 
 
Je hoeft geen keramiek of pottenbakkersambities te hebben om van dit boek te genieten.. Heb je een voorliefde voor handgemaakt, een interesse in de heropleving van de ambachten, of ben je gewoon dol op  alles wat met kleur, vorm, interieur te maken heeft, dan is dit het perfecte vakantieboek.
 
 
Een beetje in dezelfde trant als Urban Potters. Prachtige foto's ook. En dit boek toont ook heel mooi de diversiteit van keramiek. Ook hier delen de artiesten hun visie , hun werk en een inkijk in hun atelier.
 
 
 
Dit boek is er ook ééntje die ik mijn dagworkshopcursisten tijdens de lunch altijd onder de neus wrijf. Vaak is dit een eyeopener voor hen. 
Vormgeven, WTF?
Ze waren net zo blij dat er enigszins een vorm uit hun handen komt, en nu zouden ze zelf moeten bepalen hoe die pot of kom er exact zou uit zien?

DIt boek toont aan de hand van foto's en doorsneden zoveel vormen, mogelijkheden, keuzes ook waardoor je als aspirant-pottenbakker heel vlug terug met de voetjes op de grond en in het land van 'ik kan al iets en ik besef dus dat ik eigenlijk nog niets kan'.landt.
 
 
Grote fan van dit boek dat jammer genoeg alleen maar tweedehands meer te krijgen is, of in de bib. Frida Broberg toont hier dat klei fun is, dat je mag uitproberen en spelen. Goed uitgelegd ook en mooie foto's.
Een boek dat heel veel zin geeft om te experimenteren en enige vorm van op de loer liggende faalangst wegneemt.
 
Ik vind Frida Broberg een beetje de Nigella Lawson van de klei. Op haar blog en instagram kun je trouwens ook zien dat ze heel graag bakt.
 
En heb jij favoriete kleiboeken, creatieve boeken, creatieve blogs, filmpjes? Deel ze gerust hieronder in de comments!
 
Terug naar blog