Het aller-aller-leukste aan keramiek? Zonder twijfel dat je eindeloos kunt bljven bijleren!
En hoe doe je dat?
Er zijn tal van manieren om je kennis bj te spijkeren. Trial and error staat hier alvast In mijn top 3,, Uitproberen, mislukken, opnieuw proberen op een andere manier, het is de story of my life en naar ik hoor, dat van vele andere keramisten..
In Coronatijden zijn heel veel mensen gewoon thuis begonnen met draaien. Hup, draaischijfje kopen en maar uitproberen! Grote bewondering hiervoor en ik ben helemaal akkoord dat je ook veel kan leren door rond te snuisteren op het internet, door youtube-filmpjes te bekijken, en door keramiekboeken te lezen.
Maar het allermeeste steek je toch op van een real life workshop. Niets boven directe feedback, Echt, iemand kan je vingers een halve centimeter hoger op je pot leggen en je kunt een aha-erlebenis ervaren van hier tot in Tokyo.
Maar workshops komen met een prijskaartje en dat is ergens normaal. Er wordt zonder terughoudendheid immens veel kennis gedeeld en feedback gegeven. Het is dan ook aan jou om het maximum uit je workshop te halen.
Het maximum uit je workshop halen, hoe doe je dat nu ?
Vooraf
1. Kies zorgvuldig
Het workshopaanbod is groot en je kunt je als een kind in een snoepwinkel voelen.
Vraag je daarom bij jezelf af wat je deze keer echt graag wil leren?
Ben je een beginner? Wil je vooral je techniek bijschaven, je toeleggen op decoreren, grootdraaien, of eens iets totaal anders doen weg van je comfortzone.
Heb je al wat ervaring en volg je gewoon een draaiworkshop zonder thema om je techniek wat bij te schaven. Aarzel dan niet om een (realistisch) lijstje door te sturen met wat je wil leren en wat je pijnpunten juist zijn.
Ikzelf ben altijd blij met dit soort feedback Het maakt het makkelijker om te helpen, als er een soort diagnose is.
Tijdens de workshop
1. Focus
Ik zie het vaak bij cursisten en ik snap het ook : het verlangen om er meteen in te vliegen. Doen is natuurlijk leuker dan kijken maar hoe aandachtiger je ben tijdens de demo’s/ uitleg hoe gemakkelijker je het jezelf straks maakt . Dus eventjes concentreren is de boodschap!
2. Noteer
Je kunt onmogelijk alle kennis die gedeeld wordt onthouden ( of ja, ik kan dat toch niet)
Niets boven een notitieboekje. Wil je het maximum uit de workshop halen; schrijf dan zoveel mogelijk op. Herwerk je notities nog diezelfde dag zodat je weet wat die vreemde boodschappen als scoop the clay in grote drukletters en dat tekeningetje van die omhooggestoken duimen juist betekenen.
3. Steel met je ogen
Leer ook van hetgene niet expliciet gedeeld wordt. Zo heb ik al talrijke tips mee naar huis genomen over klei recupereren, tools, manieren van lesgeven..Zalige bonusjes boven op een boeiende workshop.
4. Connecteer
Connecteer met de andere keramisten(-in-spe).Hoe leuk is dat niet : al die andere mensen die ook helemaal gelukkig worden van met klei te spelen, die misschien begrijpen hoe het voelt om een oven te openen😉. Die misschien dingen horen die jij gemist hebt, of dingen anders interpreteren. Je kunt zoveel leren van eens bij elkaar te kijken.
5. Geniet
Geniet van de sfeer, bezig zijn met je passie of nieuwe hobby, geniet van het proces. Het leren van iets nieuws kan je zo een fijn gevoel geven!
Vergelijk je nooit met anderen die misschien al verder staan of beter resultaat hebben terwijl jij de techniek nog in de vingers moet krijgen. Remember, elk op zijn eigen tempo!
6. Do as asked
Maak wat er gevraagd/getoond wordt.
Als het onderwerp vazen is, draai dan niet ineens 10 koffiebekers omdat je dat al kan. Je bent daar niet om te tonen wat je kan, maar om je grenzen te verleggen.
Uit die comfortzone dus, vooruit!
Na de workshop
1. Plan
Plan tijd in achteraf om de opgedane kennis in te oefenen
Je gaat naar huis helemaal vervuld van hetgene je geleerd hebt, en daar wacht het gewone leven je weer op, je stapt weer in de mallemolen en je notities liggen vergeten in een lade.
Plan dus vooraf ook wat tijd in je agenda in om de opgedane kennis in te oefenen.
2. Verval niet in kopieergedrag
Het kan zijn dat je bijvoorbeeld die prachtige vazen hebt leren maken, en dat je helemaal weg bent van het werk van je docent. Maar probeer vooral de techniek mee te nemen en er je eigen ding van te maken!
Ons workshopaanbod vind je hier: www.ceramicstories.be