10 dingen die handig van pas komen in een draaiatelier

Heel wat van mijn leerlingen hebben zich, door Corona, in een sneltempo geinstalleerd.  De logeerkamer, de garage of het tuinkot werd omgetoverd tot een mini-draaiatelier.
En dan komt al eens de vraag: wat hebben we nu allemaal nodig? 
Ja,  sommige dingen spreken inderdaad voor zich : een drraaischijf als je potten draait, eventueel een oven als je niet over een bakservice kan beschikken, draaigereedschap, dat is onontbeerlijk in een draai-atelier. 
Maar hier nog een lijstje van 10 dingen waar je misschien niet direct aan denkt. (Ook altijd handig als je op zoek bent naar cadeautjes voor een keramist(e))
1. Weegschaal 
Best investeer je in een weegschaal die tot 5 a 10 kg weegt om je klei op te wegen en eentje die tot op de milligram nauwkeurig weegt voor glazuur. Ik tikte de mijne op de kop op een rommelmarkt, ze gaat ondertussen al zo een 20 jaar mee en wordt dagelijks gebruikt!
 
2. Emmers met deksels 
Emmers met deksels zijn zooooo gemakkelijk en multi-inzetbaar. Hier worden ze gebruikt voor recuupklei, glazuren, en voorgeknede kleiballen. 
Wist je trouwens dat kleiballen kneden vooraf in een dood halfuurtje een uitstekende motivator is om de volgende dag meteen in het draaien te vliegen?
Veel beter dan een halfuur op instagram scrollen!
Tip: grote en kleine emmers met deksels kun je vaak gratis op de kop tikken bij slagers, bakkers, chocolatiers! 
3. Afwasborstel /wc borstel
Ideaal om glazuur door een zeef te duwen, of om glazuur om te roeren.
Het spreekt voor zich dat het hier om exemplaren gaat die uitsluitend voor deze doeleinden gebruikt worden!
4. Afgietsysteem
Kleiresten door de gootsteen spoelen is wat ze noemen “a recipe for disaster”
Mijn vriend maakte zelf een ingenieus afgietsysteem, nog elke dag blij mee.  
Bovenaan zit een gaatjessysteem die je katrolgewijs kunt optrekken, daaronder zit een waterbak en onderaan zitten dus 2 kraantjes, eentje waarmee je helder water aftapt, en eentje wat lager voor het kleislib! Heel handig voor workshops omdat je daar toch met 4 rond kan (in niet-coronatijden)
5. Cones
Wist je dat zo’n keramiekoven blijkbaar niet altijd doet wat hij programmagewijs belooft? Regelmatig checken met cones is de boodschap. De cones vallen om bij een bepaalde temperatuur en zo weet je of je oven de temperatuur wel gehaald heeft, of dat je oven misschien wel hoger bakt dan je vermoedde.
6. Rekken
Genoeg stevige rekken waarop je werk kan staan drogen, zijn echt een must! 
Zorg vooral voor voldoende breedte zodat je er ook borden en schalen kan op laten drogen.
  
7. Een goede draaikruk 
Misschien klinkt dat als overbodige luxe maar wat ben ik blij met mijn shimpostoeltje met kussentje, ik heb veel minder last van lage rugpijn en ik zit lekker zacht!
Goed zitten is trouwens van essentieel belang bij het draaien. Let er op dat je dicht bij je draaischjf zit en op dezelfde hoogte als de effectieve schijf.
8. Een verhoogje voor je pedaalloze voet
Het zorgt voor extra stabiliteit als je je linkse voet ietwat hoger plaatst, bvb op een baksteen, of een bakje zet. Misschien komt het omdat ik niet van de grootste ben, maar ik zie dat cursisten daar ook baat bij hebben
9. Maatbeker met goede gietteut
Zo een mooie scherpe gietteut maakt echt een wereld van verschil bij het gieten van glazuur. Echt, het ligt niet altijd aan jouw onhandigheid dus!
10. Badhanddoeken en schotelvodden 
Kun je nooit genoeg van hebben. Hier ook het advies: laat dat af en toe eens vallen bij vrienden, kennissen... heel veel mensen doen van tijd tot tijd hun te dunne badhanddoeken weg en deze zijn ideaal in een keramiekatelier.
Heb je nog tips ? Laat het me zeker weten, dan voeg ik ze toe aan het lijstje!


Terug naar blog